Frutti de Mare La Feta „Saganaki”, azaz, görögországi nyaralásom kedvenc étele

Amikor Görögországban nyaraltunk, sokszor ettem különböző éttermekben előételként kagyló saganakit, vagy rák szaganakit. A lényeg mindig ugyanaz, egy finom paradicsomos, olajos ragu tenger gyümölcseivel és fetasajttal sütve – friss kenyérrel ellenállhatatlan!

 Ezt a receptet én találtam ki az élményeim alapján. Hozzávalók, kb 2 személyre

  • 2 kisebb vagy egy közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 deci jó minőségű olívaolaj
  • 2-3 érett paradicsom felaprítva
  • 1 babérlevél
  • Oregánó, kakukfű, petrezselyem
  • 15 deka fetasajt
  • Három jó nagy marék tenger gyümülcse (lehet vegyes, akár fagyasztott, de jó minőségű, ne morzsalék legyen. Ha lehet inkább rák, kagyló és tintahal külön-külön)
  • Só, bors
  • Fél deci fehérbor

Elsőnek a hagymát felaprítom, mellette serpenyőben felhevítem az olívaolajat. Berakom a hagymát, és közepes lángon dinsztelem egy ideig, közben felaprítom a fokhagymát is (a fokhagymát mindig szét szoktam a késsel nyomni, és utána aprítani, úgy jobban kijön az íze). Ha a hagyma már kicsit megpirult, rárakom a fokhagymát és még egy kicsit pirítom. Ekkor nagy lángra teszem és hozzáadom a fehérbort, majd hagyom elpárologni. Rárakom ezután a paradicsomot (kényesek előtte dobják bele forró vízbe és húzzák le a héját), belerakom a babérlevelet, kakukkfüvet, petrezselymet és a tenger gyümölcseit, megsózom és megborosozom, majd tovább párolom lefedve 5-10 percig, amíg a paradicsom szétfő és a hús is megfő. Közben bekapcsolom a sütőt 180 fokra.

sganaki.png

(Erről az ételről nem csináltam fotót, ez a kép internetről letöltött illusztráció)

Felaprítom kis 1 centis kockákra a fetta sajtot, és miután letelt a 10 perc, átrakom a cuccost egy kerámiaedénybe és hozzákeverem a sajt egy részét, a maradékot pedig a tetejére szórom. Fontos, hogyha az látszik, hogy elfőtt a leve, akkor rá kell önteni egy kis vizet (fél decit), hogy egy picit leveses legyen mielőtt a sütőbe rakom, mert ott elfog párologni a folyadék és nagyon száraz lenne.

 A sütőben még kb 15-20 percig sütőm, hogy az egész összeforrjon, és a sajt tetején kicsit megpiruljon.

 Ha kész, friss kenyérrel lehet tálalni és azzal tunkolva fogyasztani.