Szardíniás, Paradicsomos tészta szicíliai módra
Ezt az ételt egy olasz szakácskönyv két különálló receptjéből gyúrtam össze. Az a különlegessége, hogy bár a paradicsomos és halas szósz viszonylag megszokott egyveleg olasz tésztaételek kapcsán, de ezt az ételt feldobja néhány további hozzávaló, amely így még mediterránabb érzést ad, mintha tényleg a tűző napon lennénk Szicíliában. Egyébként, mindkét eredeti változat hagyományos szicíliai étel, tehát nem is vagyok messze a valóságtól…
Hozzávalók, kb. 2 személyre:
- 2 evőkanál Fenyőmag
- 2 evőkanál mazsola
- Kb. 2 deciliter paradicsomszósz (a rendes konzerv egész paradicsom turmixolva a legjobb, nehogy valami aranyfácán félét használj!)
- Olívaolaj
- 1 közepes/kisebb fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- Kis fehérbor
- Só, bors ízlés szerint
- 1 konzerv jó minőségű normál szardínia
- 1 konzerv szardella
- Makaróni tészta
Elkészítés:
A szósz elkészítése kb 15-20 percet vesz igénybe, tehát amíg készítjük, fel lehet rakni a tészta főzővizét. A vízbe szokás szerint sót és kis olajat kell tenni.
A szószhoz először felaprítom a hagymát és a fokhagymát. Serpenyőben olívaolajat forrósítok – érdemes egy nagyobb serpenyőt használni, mert a végén ebben meg tudjuk a tésztát forgatni a szósszal. Szóval a felforrósított olajban megpirítom elsőnek a fenyőmagot (vagy ami helyette van), majd rádobom a hagymát, két perc múlva a fokhagymát és együtt párolom őket pár percig, közepes, kis lángon. Utána felerősítem a lángot, és ráöntök egy kis bort, és hagyom megint párolódni egy-két percig, kavargatva. Ezután hozzárakom a szardellát és a szardínia konzerv felét, és összekeverem a serpenyőben lévő cuccal, kevergetve, a halat szétnyomkodva párolom megint néhány percet, majd hozzáadom a paradicsomszószt és a mazsolát. Ekkor megkóstolom, és ízlés szerint sózom, borsozom. A sónál vigyázni kell a szardella miatt, mivel az már jó sós. Tovább főzőm még kb. 10 percig, és közben ha kell, az elpárolgott vizet pótolom.
Közben – már remélhetőleg nem felejtetted el – már főzni kell a tésztát a vízben. Ha kész a tészta, akkor leszűröm és átlapátolom a serpenyőbe. Ekkor még hozzáadom a megmaradt szardínia darabokat (egy kicsit érdemes őket megsózni), és megöntözöm néhány evőkanál olívaolajjal. Összekeverem a szószt a tésztával, vigyázva, hogy a még hozzáadott szardíniadarabok ne málljanak nagyon szét.
Kitálalom a tányérokba ahol még egy kis parmezán sajtot reszelek rá, meg esetleg egy kis borsot.
Ennyi...